Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ Νο 2 ΕΛΒΙΟ ΜΑΝΑ

Έλβιο Μάνα

Την Ελλάδα πολλοί ξένοι αγάπησαν. Κι έμειναν για πάντα εδώ. Ανάμεσά τους, και ο Αργεντίνος Έλβιο Μάνα, που δόξασε τη φανέλα της Καλαμάτας και της Παναχαϊκής στα «σαλόνια» της Α’ Εθνικής.

Από τότε που ήλθε στη χώρα μας, η Καλαμάτα έγινε η πόλη του. Η βάση του, καλύτερα.

Ας ξετυλίξουμε όμως το νήμα της ζωής και της καριέρας του Έλβιο Μάνα. Γεννήθηκε το 1950, και πρωτόπαιξε ποδόσφαιρο στην Κίλμες της πατρίδας του. Πήρε γεύση από την ανώτατη κατηγορία της Αργεντινής επί δύο σεζόν, και το 1973 ήλθε στην Ελλάδα και την Καλαμάτα, που τότε βρισκόταν αγκιστρωμένη στη Β’ Εθνική. Μαζί με τους συμπατριώτες του Καβίχεβιτς, Εσπινόζα, Βάλιαν και Τσιλιότι, βοηθά τη «μαύρη θύελλα» να προβιβαστεί. Τη σεζόν 1974-75 έχει 28 συμμετοχές και 2 γκολ στην Α’ Εθνική με τους Καλαματιανούς.

Όλα αυτά, από τη θέση του αμυντικού. Η ψυχραιμία του, οι άριστες επεμβάσεις του, η εξαιρετική τεχνική του κατάρτιση (αν και αμυντικός!), μα κι η δύναμή του, αφού έμπαινε δυνατά στις φάσεις, τον καθιέρωσαν στο βασικό σχήμα και τον έκαναν να ξεχωρίσει. Του έπρεπε μια μεγαλύτερη μετεγγραφή. Η πολύ σπουδαία Παναχαϊκήεκείνων των καιρών τον αποκτά, το 1975. Έμεινε εκεί ως το 1977, κάνοντας κι άλλες σπουδαίες εμφανίσεις στους 60 αγώνες που έδωσε με τη φανέλα των Πατρινών.

Ξαναγύρισε στην Καλαμάτα και τη Β’ Εθνική, για να φύγει πολύ βορειότερα ξανά το 1978 για χάρη της νεοφώτιστης τότε στην Α’ Εθνική Καβάλας του Βασίλη Δανιήλ. Στους «Αργοναύτες» έμεινε ως το 1981 (49 αγώνες/1 γκολ). Κι εκεί είχαν να λένε για το ώριμο, μεστό κι επιβλητικό παιχνίδι του.

Μάλιστα, ο Έλβιο Μάνα δεν έπιανε θέση ξένου στα πρωταθλήματά μας, αφού ήταν Έλληνας υπήκοος απ’ το 1973 κιόλας. Μετά το τέλος της καριέρας του, επέστρεψε στην Καλαμάτα. Παντρεύτηκε Ελληνίδα, έκανε παιδιά. Η Ελλάδα τον υιοθέτησε, και εκείνος σε ανταπόδοση, αφού πρώτα λάμπρυνε με την αγωνιστική του παρουσία τα γήπεδά μας, εν συνεχεία παρουσίασε καλό έργο και ως προπονητής σε πολλά ελληνικά σωματεία, όπως στον Ολυμπιακό Καλαμάτας, στον Απόλλωνα Καλαμάτας, στη Σπάρτη, στον Εθνικό Μελιγαλά, στο Μεσσηνιακό, κ.α.

Και τώρα, που η Καλαμάτα χρειάζεται βοήθεια για να επιστρέψει εκεί όπου ανήκει (στις επαγγελματικές κατηγορίες), ο Έλβιο Μάνα είναι ξανά στις επάλξεις, για να προβιβάσει την ομάδα που του έδωσε τη δυνατότητα να δείξει την μεγάλη αξία του στο ελληνικό φίλαθλο κοινό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου